Hvad er røntgenstråling – og hvad bruges det til?

0
660

Røntgenstråling er en elektromagnetisk stråling med bølgelængder fra ca. 10 nm til 0,001 nm. Den frembringes, når frie ladede partikler, oftest elektroner, enten bremses eller accelereres eller når elektroner, der er bundet til en atomkerne, overgår til en stærkere bundet tilstand.

Røntgenstråling er absolut ikke et nyt fænomen. Det blev opdaget af Wilhelm Conrad Röntgen, en tysk fysiker fra universitetet i Würzburg, under et eksperiment med vakuumkamre, og han opdagede således røntgenstråling ved et tilfælde. Han fik nobelprisen i fysik i 1901 netop for din opdagelse af røntgenstråling.

Røntgenstråling har længe været brugt i mange forskellige brancher – og det bliver det stadigvæk den dag i dag. Det bliver bl.a. brugte i den medicinske diagnostik til rutinekontrol mod caries til CT-scanninger. Røntgen bruges altså til alt fra at konstatere huller i tænderne til at fastslå brækkede knogler.

Røntgenstråling bruges dog i dag til meget mere end det – og det forudså Röntgen faktisk allerede i sin første publikation om røntgenstrålingen. Han forudså bl.a. at røntgenstråling kunne bruges til at synliggøre skjulte genstande eller strukturelle fejl i metaller. Disse anvendelsesmuligheder er i dag meget udbredte i forskellige industrier, hvor x-ray source og x-ray generator er meget vigtige begreber.

Røntgenstråling bruges f.eks. i lufthavne i sikkerhedskontrollen. Her er formålet at synliggøre genstande i de rejsendes bagage. Det er en belejlig metode, da hver enkelt passager så ikke skal tømme hele sin håndbagage. Det sparer tid i sikkerhedskontrollen – og så gør det det faktisk også nemmere rent faktisk at finde ulovlige og farlige genstande.

Røntgenstråling bruges også i industrien til at synliggøre fejl og mangler. Maskiner og systemer bliver gennemstrålet for at sikre sig, at alle enkeltdele er som de skal være. Røntgen kan her vise fejl og mangler, som man ville kunne finde på andre måder uden at skille det hele fra hinanden igen. Denne metode kaldes også non-destructive testing, da den netop tillader os at undersøge en maskine eller et system uden at ødelægge det i processen.

Sidst men ikke mindst bruges røntgenstråling også i fødevareindustrien. Her kan det nemlig bidrage til at finde fejl og mangler ved diverse fødevarer, inden de når ud til forbrugerne – og det kan også bruges til at fastslå vigtige oplysninger, som forbrugeren skal kende til, som f.eks. fedtprocenten i kød.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here